Historia Nepaleze

 

Histori e vjetër

Nepali ka një histori të gjatë që ka shtrirë mijëvjeçarë. Kirati është një nga grupet më të hershme të njohura nepaleze, që daton afërsisht në 563 para Krishtit. C. dhe perandori Aśoka sunduan mbi një perandori të gjerë që përfshinte Indinë veriore dhe rajonin jugor Terai të Nepalit të sotëm në shek. unë a. Deri në vitin 200, perandoria budiste u zhvendos nga çifligjet hindu të ringjallura, të tilla si Dinastia Licchavi.

Rreth vitit 900, dinastia Thakuri pasoi epokën Licchavi dhe përfundimisht u pasua nga dinastia Malla, e cila sundoi deri në shekullin e 18-të. Në 1768, mbreti Gorkha Prithvi Narayan Shah pushtoi qytetin e Katmandu, duke e bërë atë kryeqytetin e mbretërisë së tij të re. Në 1814 Nepal u përfshi në një luftë me Mbretërinë e Bashkuar (të përfaqësuar nga Kompania Britanike e Indisë). Orientales) në një konflikt e njohur si Lufta Anglo-Nepaleze, e cila përfundoi me Traktatin e Sugauli (1816), në të cilin Nepali lëshoi ​​Sikkim dhe Terai jugor, në këmbim të tërheqjes britanike. Pasi gurkasit nepalezë ndihmuan britanikët të shuanin rebelimin e Sepoy në 1857, shumica e tokave Terai iu kthyen atyre në shenjë mirënjohjeje.

Demokracia dhe lufta civile

Mbretëresha Rani e Nepalit e rrethuar nga zonjat e saj në pritje, në vitet 1920.
Dinastia e Shahut u pezullua në 1846, kur Jung Bahadur Rana mori kontrollin e vendit pasi vrau disa qindra princa dhe prijës në masakrën e Katmandu Kot (pallatit të armatimit). Rana (pothuajse të gjithë Maharajat e Lambjang dhe Kaski)9 sunduan si kryeministra të trashëguar deri në vitin 1948, kur kolonia britanike arriti pavarësinë e saj. India propozoi mbretin Tribhuvan si sundimtar të ri të Nepalit në 1951 dhe sponsorizoi Partinë e Kongresit Nepal. Djali i Tribhuvan, Mbreti Mahendra, shpërndau eksperimentin demokratik dhe shpalli një “sistem panchayat” (diktaturë pa parti politike) sipas të cilit ai do të sundonte mbretërinë. Djali i tij Mbreti Birendra arriti në fron në 1972 dhe vazhdoi politikën panchayat derisa Jana Andolan (Lëvizja Popullore ose Lëvizja Demokratike) e vitit 1989 e detyroi monarkinë të pranonte reformat kushtetuese.

Në maj 1991, Nepal mbajti zgjedhjet e para në pothuajse 50 vjet. Partia e Kongresit Nepalez dhe Partia Komuniste e Nepalit (Marksiste-Leniniste e Bashkuar) morën më shumë vota. Megjithatë, asnjëra palë nuk ishte në gjendje të mbante pushtetin për më shumë se dy vjet radhazi. Kritikët argumentojnë se reformat e qeverisë nuk e përmirësuan ndjeshëm rendin politik, pasi qeveria e re karakterizohej gjithashtu nga korrupsioni ekstrem në kufi me kleptokracinë. Në shkurt 1996, Partia Komuniste e Nepalit nisi një kryengritje të armatosur për të zëvendësuar regjimin me një shtet komunist me prirje maoiste. Ky konflikt do të zgjaste për 10 vjet, gjatë të cilëve do të vdisnin më shumë se 12.700 njerëz. Sipas Qendrës së Shërbimit të Sektorit Informal, forcat qeveritare janë përgjegjëse për 85% të vdekjeve të civilëve.

Sipas rrëfimeve të disa zyrtarëve qeveritarë në Nepal, më 1 qershor 2001, princi i kurorës Dipendra, duke u kthyer në pallatin e tij pas një nate jashtë, vrau prindërit e tij, Mbretin Birendra dhe Mbretëreshën Aishwarya, si dhe disa anëtarë të mbretërisë. familje, produkt i një mosmarrëveshjeje familjare. Pavarësisht tentativës për vetëvrasje, Dipendra mbeti gjallë dhe megjithëse ra në koma, ai u shpall mbret në shtratin e spitalit, duke vdekur tre ditë më vonë. Pas vdekjes së mbretit kalimtar, xhaxhai i tij Gyanendra hyri në fron më 4 qershor 2001. Versioni i pranuar zakonisht nga populli i Nepalit është krejt i ndryshëm: vrasja e të gjithë bërthamës së familjes mbretërore do të ishte planifikuar nga ai që më vonë do të ishte mbret dhe i kryer nga i biri i këtij.

Pjesë të konsiderueshme të Nepalit po pushtohen nga rebelimi. Maoistët dëbojnë përfaqësuesit e partive të afërta me pushtetin, shpronësojnë kapitalistët vendas dhe zbatojnë projektet e tyre të zhvillimit. Ata gjithashtu drejtojnë burgjet dhe gjykatat e tyre. Përveç masave shtrënguese, guerilët po forcojnë praninë e tyre për shkak të popullaritetit të tyre midis sektorëve të rëndësishëm të shoqërisë nepaleze, veçanërisht grave, të paprekshmeve dhe pakicave etnike. Kështu, eliminohet diskriminimi në kastë, gratë marrin të njëjtat të drejta trashëgimore si burrat dhe martesat e detyruara janë të ndaluara. Përveç kësaj, maoistët ofrojnë kujdes shëndetësor falas dhe kurse shkrim-leximi.
https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434331

https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434340

https://da867676987.theblog.me/posts/32434349

https://sa87454.themedia.jp/posts/32434352

https://dar123000.amebaownd.com/posts/32434359

Anglia

Anglia este cea mai mare și mai dens populată parte a Regatului Unit din nord-vestul Europei.

Anglia cuprinde cea mai mare parte a porțiunii de sud a insulei Marii Britanii, mărginită de Scoția la nord și Țara Galilor și Marea Irlandei la vest. Țara se învecinează cu Marea Nordului la est, Canalul Mânecii la sud și Oceanul Atlantic la sud-vest.

Londra este capitala Angliei și a întregului Regat. Măsurat după numărul de locuitori, este și al treilea oraș ca mărime din Europa (după Moscova și Istanbul). Populația Angliei de peste 55 de milioane de oameni cuprinde aproape 85% din populația Marii Britanii.

Geografia țării este caracterizată de dealuri și câmpii joase, în special în centrul și sudul Angliei. Cu toate acestea, există și zone înalte în nord și sud-vest.

În multe limbi europene (de exemplu, germană, olandeză, franceză etc.) numele Anglia este, de asemenea, folosit în mod sinecdoc pentru întreg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

etimologie

Numele Anglia derivă din cuvântul englez vechi Engaland, care înseamnă țara Angurilor. Angurile au fost un trib germanic care a stabilit țara la începutul Evului Mediu. Conform Oxford English Dictionary, prima înregistrare scrisă a numelui ca Engla lande a fost în 1014. Ortografia modernă Anglia (de asemenea, Engelland în textele medievale) a fost înregistrată pentru prima dată pentru anul 1658.

Un nume alternativ pentru Anglia este Albion. Inițial se referea la întreaga insulă a Marii Britanii. Termenul este folosit și în timpurile moderne, mai ales poetic, pentru Anglia. Cea mai veche înregistrare a acestui nume a fost probabil în secolul al IV-lea î.Hr. găsit în Corpus Aristotelicum. Se spune ceva de genul: „Dincolo de Stâlpii lui Heracles sunt două insule foarte mari numite Britannia; aceștia sunt Albion și Ierne”. Cuvântul Albion (Ἀλβίων) poate deriva din cuvântul latin albus (alb), o referire la stâncile albe din Dover (între Anglia și Franța). 123456789101112

Politička ekonomija

Politička ekonomija je proučavanje proizvodnje i trgovine i njihovih odnosa sa pravom, običajima i vladom; te s raspodjelom nacionalnog dohotka i bogatstva. Kao disciplina, politička ekonomija je nastala u moralnoj filozofiji, u 18. stoljeću, kako bi istražila upravljanje bogatstvom država, pri čemu “politički” označava grčku riječ politika, a “ekonomija” grčku riječ οἰκονομία (upravljanje kućanstvom). Najraniji radovi političke ekonomije obično se pripisuju britanskim znanstvenicima Adamu Smithu, Thomasu Malthusu i Davidu Ricardu, iako su im prethodili radovi francuskih fiziokrata, kao što su François Quesnay (1694-1774) i Anne-Robert-Jacques Turgot (1727–1781). Postoji i gotovo isto toliko duga tradicija kritike političke ekonomije.

U kasnom 19. stoljeću, izraz “ekonomija” postupno je počeo zamjenjivati ​​izraz “politička ekonomija” s usponom matematičkog modeliranja koji se poklopio s objavljivanjem utjecajnog udžbenika Alfreda Marshalla 1890. Ranije je William Stanley Jevons, zagovornik matematičke metode primijenjene na predmet, zagovarale su ekonomiju zbog kratkoće i s nadom da će pojam postati “priznati naziv znanosti”. Mjerni podaci mjerenja citata iz Google Ngram Viewer ukazuju na to da je upotreba izraza “ekonomija” počela zasjenjivati ​​”političku ekonomiju” oko 1910. godine, postajući preferirani izraz za disciplinu do 1920. godine. Danas se izraz “ekonomija” obično odnosi na usku studiju ekonomije nema drugih političkih i društvenih razmatranja, dok pojam “politička ekonomija” predstavlja poseban i konkurentan pristup.

U zajedničkom govoru: “Politička ekonomija” može se jednostavno odnositi na savjete koji su dali ekonomisti vladi ili javnosti o općoj ekonomskoj politici ili na određenim gospodarskim prijedlozima koje su razvili politički znanstvenici. [6] Brzo rastuća mainstream literatura iz 1970-ih proširila se izvan modela ekonomske politike u kojoj planeri maksimiziraju korisnost reprezentativnog pojedinca prema ispitivanju kako političke snage utječu na izbor ekonomske politike, posebno u pogledu distribucijskih sukoba i političkih institucija.

Dostupan je kao samostalno područje studija ili se nudi u okviru ekonomije ili političkih znanosti na nekim institucijama, uključujući Sveučilište Harvard, Sveučilište Princeton, London School of Economics, Sveučilište Stanford, Sveučilište Chicago, između ostalih.

Strip je termin koji se u Sjedinjenim Državama

Strip je termin koji se u Sjedinjenim Državama koristi za označavanje stripova. Dolazi od riječi koja na engleskom znači “strip” jer su prvi stripovi objavljeni u Sjedinjenim Državama bili smiješni. Međutim, u francuskom govornom području, značenje je ograničeno na određenu definiciju američkog stripa.
Smiješne slike su kratke smiješne niti od nekoliko kvadrata, koje se protežu preko niza tokom sedmice (dnevna nit), cijele stranice vikendom (nedjeljna nit) i često govore kratku smiješnu priču, ili ponekad za zabavu, u obliku sapunice . Pojavio se krajem devetnaestog veka, stripovi su objavljeni u novinama.

Stripovi su novine s nekoliko stranica koje opisuju razvijenu priču, objavljene u ratama u uobičajeno doba, koje datiraju iz 1930-ih. Ako su zastupljene sve kategorije, najpopularnije su superheroji, u izdanju DC Comics i Marvel Comics, u izdanju DC Comics i Marvel Comics. oni su dio duhovitih priča. Sa rođenjem underground stripova 1960-ih, praćenih drugim stripovima, ovaj format također omogućava američkim komičarima da izraze svoje stavove u svoj svojoj raznolikosti.

Kako su se humoristične priče borile da steknu priznanje kao sama umjetnost u Sjedinjenim Državama, termin „grafički roman“, koji se pojavio 1970-ih, postao je popularan 1990-ih. knjige i objavljene od strane drugih izdavača, koristi se odmah i danas prvenstveno opisuje format, disk, originalnu izradu ili kompilaciju prve objavljene table u stripovima. Grafički roman se ponekad proturječi kao lažan. Zbirka stripova se zove print ili antologija. Drugi oblici izdavaštva, kao što su fanzini, mala štampa ili web stripovi, također dolaze iz Sjedinjenih Država.