Historia Nepaleze

 

Histori e vjetër

Nepali ka një histori të gjatë që ka shtrirë mijëvjeçarë. Kirati është një nga grupet më të hershme të njohura nepaleze, që daton afërsisht në 563 para Krishtit. C. dhe perandori Aśoka sunduan mbi një perandori të gjerë që përfshinte Indinë veriore dhe rajonin jugor Terai të Nepalit të sotëm në shek. unë a. Deri në vitin 200, perandoria budiste u zhvendos nga çifligjet hindu të ringjallura, të tilla si Dinastia Licchavi.

Rreth vitit 900, dinastia Thakuri pasoi epokën Licchavi dhe përfundimisht u pasua nga dinastia Malla, e cila sundoi deri në shekullin e 18-të. Në 1768, mbreti Gorkha Prithvi Narayan Shah pushtoi qytetin e Katmandu, duke e bërë atë kryeqytetin e mbretërisë së tij të re. Në 1814 Nepal u përfshi në një luftë me Mbretërinë e Bashkuar (të përfaqësuar nga Kompania Britanike e Indisë). Orientales) në një konflikt e njohur si Lufta Anglo-Nepaleze, e cila përfundoi me Traktatin e Sugauli (1816), në të cilin Nepali lëshoi ​​Sikkim dhe Terai jugor, në këmbim të tërheqjes britanike. Pasi gurkasit nepalezë ndihmuan britanikët të shuanin rebelimin e Sepoy në 1857, shumica e tokave Terai iu kthyen atyre në shenjë mirënjohjeje.

Demokracia dhe lufta civile

Mbretëresha Rani e Nepalit e rrethuar nga zonjat e saj në pritje, në vitet 1920.
Dinastia e Shahut u pezullua në 1846, kur Jung Bahadur Rana mori kontrollin e vendit pasi vrau disa qindra princa dhe prijës në masakrën e Katmandu Kot (pallatit të armatimit). Rana (pothuajse të gjithë Maharajat e Lambjang dhe Kaski)9 sunduan si kryeministra të trashëguar deri në vitin 1948, kur kolonia britanike arriti pavarësinë e saj. India propozoi mbretin Tribhuvan si sundimtar të ri të Nepalit në 1951 dhe sponsorizoi Partinë e Kongresit Nepal. Djali i Tribhuvan, Mbreti Mahendra, shpërndau eksperimentin demokratik dhe shpalli një “sistem panchayat” (diktaturë pa parti politike) sipas të cilit ai do të sundonte mbretërinë. Djali i tij Mbreti Birendra arriti në fron në 1972 dhe vazhdoi politikën panchayat derisa Jana Andolan (Lëvizja Popullore ose Lëvizja Demokratike) e vitit 1989 e detyroi monarkinë të pranonte reformat kushtetuese.

Në maj 1991, Nepal mbajti zgjedhjet e para në pothuajse 50 vjet. Partia e Kongresit Nepalez dhe Partia Komuniste e Nepalit (Marksiste-Leniniste e Bashkuar) morën më shumë vota. Megjithatë, asnjëra palë nuk ishte në gjendje të mbante pushtetin për më shumë se dy vjet radhazi. Kritikët argumentojnë se reformat e qeverisë nuk e përmirësuan ndjeshëm rendin politik, pasi qeveria e re karakterizohej gjithashtu nga korrupsioni ekstrem në kufi me kleptokracinë. Në shkurt 1996, Partia Komuniste e Nepalit nisi një kryengritje të armatosur për të zëvendësuar regjimin me një shtet komunist me prirje maoiste. Ky konflikt do të zgjaste për 10 vjet, gjatë të cilëve do të vdisnin më shumë se 12.700 njerëz. Sipas Qendrës së Shërbimit të Sektorit Informal, forcat qeveritare janë përgjegjëse për 85% të vdekjeve të civilëve.

Sipas rrëfimeve të disa zyrtarëve qeveritarë në Nepal, më 1 qershor 2001, princi i kurorës Dipendra, duke u kthyer në pallatin e tij pas një nate jashtë, vrau prindërit e tij, Mbretin Birendra dhe Mbretëreshën Aishwarya, si dhe disa anëtarë të mbretërisë. familje, produkt i një mosmarrëveshjeje familjare. Pavarësisht tentativës për vetëvrasje, Dipendra mbeti gjallë dhe megjithëse ra në koma, ai u shpall mbret në shtratin e spitalit, duke vdekur tre ditë më vonë. Pas vdekjes së mbretit kalimtar, xhaxhai i tij Gyanendra hyri në fron më 4 qershor 2001. Versioni i pranuar zakonisht nga populli i Nepalit është krejt i ndryshëm: vrasja e të gjithë bërthamës së familjes mbretërore do të ishte planifikuar nga ai që më vonë do të ishte mbret dhe i kryer nga i biri i këtij.

Pjesë të konsiderueshme të Nepalit po pushtohen nga rebelimi. Maoistët dëbojnë përfaqësuesit e partive të afërta me pushtetin, shpronësojnë kapitalistët vendas dhe zbatojnë projektet e tyre të zhvillimit. Ata gjithashtu drejtojnë burgjet dhe gjykatat e tyre. Përveç masave shtrënguese, guerilët po forcojnë praninë e tyre për shkak të popullaritetit të tyre midis sektorëve të rëndësishëm të shoqërisë nepaleze, veçanërisht grave, të paprekshmeve dhe pakicave etnike. Kështu, eliminohet diskriminimi në kastë, gratë marrin të njëjtat të drejta trashëgimore si burrat dhe martesat e detyruara janë të ndaluara. Përveç kësaj, maoistët ofrojnë kujdes shëndetësor falas dhe kurse shkrim-leximi.
https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434331

https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434340

https://da867676987.theblog.me/posts/32434349

https://sa87454.themedia.jp/posts/32434352

https://dar123000.amebaownd.com/posts/32434359