The Piano Sonata

The Piano Sonata No. 30 Op. 109 in E main from 1820 is the third to final of Ludwig van Beethoven’s piano sonatas. After the highly effective Hammerklavier Sonata op. 106, lengthy deaf, he returned with it to smaller dimensions and a extra intimate character. The sonata is devoted to Maximiliane Brentano, the daughter of Beethoven’s longtime good friend Antonie Brentano. In 1812, Beethoven had already composed the little piano trio in B flat main, WoO 39, for her.
Musically, the three-movement work is characterised by a free use of the normal sonata kind. His focus is on the third motion, a posh set of variations as in op. 111.

Origin story

The compositional beginnings of op. 109 could be traced again to the primary months of 1820. They preceded Beethoven’s negotiations with Adolf Schlesinger, the publisher of his final three sonatas. Latest analysis means that Friedrich Starke requested Beethoven to put in writing a contribution for his piano anthology Wiener Pianoforteschule. Beethoven interrupted work on the Missa solemnis. Finally, nonetheless, he supplied Starke the Bagatelles op. 119, nos. 7–11.

Key

In the midst of music historical past, there was a lot hypothesis and philosophizing concerning the character of the person keys. It has usually been doubted whether or not the keys have any which means in any respect.
Nevertheless, particularly within the final three piano sonatas, which in a sure approach could be thought-about a pianistic abstract of Beethoven’s world of concepts, the selection of keys is actually no coincidence, however well-considered.
This turns into clear when one recollects the position performed by keys in Beethoven’s solely opera, Fidelio. C minor and C main stand for evil and good, for tyranny and freedom, for darkness and lightweight, even for hell and heaven. As within the opera and even within the fifth symphony, Beethoven chooses these two keys in his final sonata, op. to defeat the evil on the earth and to create a world the place “all males grow to be brothers”. The dedication of this sonata to Archduke Rudolph could even comprise a direct enchantment to a political authority to help a liberation motion.
Within the opera, A flat main is the important thing of Florestan languishing within the dungeon, with whom Beethoven presumably identifies within the A flat main Sonata op. 110. That is virtually compellingly advised by the easy incontrovertible fact that this sonata is the one one that doesn’t bear a dedication, i.e. that it stays utterly in Beethoven’s possession and offers along with his very personal inside being.
Lastly, within the opera, E main is the important thing of Leonore, who escalates in heroic pathos of loving self-sacrifice within the E main a part of her nice aria. The concept of ​​salvation by the “eternally female” (Goethe) is actually additionally mirrored in Beethoven’s mysterious “immortal lover”. Towards this background, it may well hardly be a coincidence that the Sonata op. 109, which is devoted to “Miss Maximiliana Brentano”, is in the important thing of E main.

United States


United States, United States of America, USA, till July 11, 1778, america of America, colloquially additionally America – a federal state in North America consisting of fifty states, bordering Canada to the north, Mexico to the south, the Pacific Ocean to the west, the Arctic Ocean to the northwest and the Atlantic Ocean to the east.
The third largest nation when it comes to inhabitants (after China and India), and fourth in terms of area (after Russia, Canada and China.). It additionally consists of non-state islands within the Pacific (Baker, Guam, Howland, Jarvis, Johnston, Kingman, Northern Mariana Islands, Halfway, Palmyra, American Samoa, Wake) and the Atlantic (Puerto Rico – the biggest of them, formally related to america – Virgin Islands, Navassa). The nation’s de facto territory can also be the Guantánamo navy base (in Cuba).
Linguistically and culturally various, militant peoples of Native People, together with the comparatively much less break up Inuit, inhabited the areas of in the present day’s United States for about 10,000. years. Earlier than the arrival of Europeans and, consequently, their forcible importation of captured and enslaved Africans in West Africa to work on plantations, the indigenous inhabitants amounted to over 1 million inhabitants. Because of the conflict with the immigration of Europeans with higher weapons at their disposal, the indigenous inhabitants was subjected to persistent, culturally devastating hostilities. Because of this, it has been diminished to a negligible fraction of a brand new entire. African-Americans, initially slaves, have been freed because of the bloody Civil Battle within the 1860s and received by the opponents of slavery. The method of integrating them, in addition to the Indians, remains to be ongoing.

Historical past

At present, america is a culturally, ethnically, religiously and morally various nation. Alternatively, they’re additionally deeply polarized locations, a state that’s politically, ethnically, economically and morally divided. It’s an rising nation with a inhabitants of over 323 million folks, marked by a big enhance in immigration (authorized and unlawful), particularly from neighboring Mexico. A few of the surviving Indian communities nonetheless preserve their cultural and nationwide identification (Lakota, Hopi). Many Indians are serving or serving in america’ armed forces (for example, the Navahs of World Battle II as Indian ciphers). In lots of remoted ethnic settings, immigrants and native residents largely determine with the ethnicity of their ancestors, however this isn’t the nationwide social norm.

Financial improvement

The liberal guidelines governing the American economic system resulted in its speedy improvement. Common suffrage for whites and quite a few political freedoms contributed to the elevated inflow of settlers from Europe. They established dynamically growing enterprises, sustaining the ethos of labor, persistence and financial savings. The US’ share of world manufacturing elevated from 7% in 1840 to 23.3% in 1870. New tools, corresponding to mix harvesters, was broadly launched. Nonetheless, the division into two financial zones grew to become increasingly more seen – the economic and urbanized North and the agricultural South, the place the work of slaves kidnapped in West Africa was massively utilized in plantations.

Historia Nepaleze

 

Histori e vjetër

Nepali ka një histori të gjatë që ka shtrirë mijëvjeçarë. Kirati është një nga grupet më të hershme të njohura nepaleze, që daton afërsisht në 563 para Krishtit. C. dhe perandori Aśoka sunduan mbi një perandori të gjerë që përfshinte Indinë veriore dhe rajonin jugor Terai të Nepalit të sotëm në shek. unë a. Deri në vitin 200, perandoria budiste u zhvendos nga çifligjet hindu të ringjallura, të tilla si Dinastia Licchavi.

Rreth vitit 900, dinastia Thakuri pasoi epokën Licchavi dhe përfundimisht u pasua nga dinastia Malla, e cila sundoi deri në shekullin e 18-të. Në 1768, mbreti Gorkha Prithvi Narayan Shah pushtoi qytetin e Katmandu, duke e bërë atë kryeqytetin e mbretërisë së tij të re. Në 1814 Nepal u përfshi në një luftë me Mbretërinë e Bashkuar (të përfaqësuar nga Kompania Britanike e Indisë). Orientales) në një konflikt e njohur si Lufta Anglo-Nepaleze, e cila përfundoi me Traktatin e Sugauli (1816), në të cilin Nepali lëshoi ​​Sikkim dhe Terai jugor, në këmbim të tërheqjes britanike. Pasi gurkasit nepalezë ndihmuan britanikët të shuanin rebelimin e Sepoy në 1857, shumica e tokave Terai iu kthyen atyre në shenjë mirënjohjeje.

Demokracia dhe lufta civile

Mbretëresha Rani e Nepalit e rrethuar nga zonjat e saj në pritje, në vitet 1920.
Dinastia e Shahut u pezullua në 1846, kur Jung Bahadur Rana mori kontrollin e vendit pasi vrau disa qindra princa dhe prijës në masakrën e Katmandu Kot (pallatit të armatimit). Rana (pothuajse të gjithë Maharajat e Lambjang dhe Kaski)9 sunduan si kryeministra të trashëguar deri në vitin 1948, kur kolonia britanike arriti pavarësinë e saj. India propozoi mbretin Tribhuvan si sundimtar të ri të Nepalit në 1951 dhe sponsorizoi Partinë e Kongresit Nepal. Djali i Tribhuvan, Mbreti Mahendra, shpërndau eksperimentin demokratik dhe shpalli një “sistem panchayat” (diktaturë pa parti politike) sipas të cilit ai do të sundonte mbretërinë. Djali i tij Mbreti Birendra arriti në fron në 1972 dhe vazhdoi politikën panchayat derisa Jana Andolan (Lëvizja Popullore ose Lëvizja Demokratike) e vitit 1989 e detyroi monarkinë të pranonte reformat kushtetuese.

Në maj 1991, Nepal mbajti zgjedhjet e para në pothuajse 50 vjet. Partia e Kongresit Nepalez dhe Partia Komuniste e Nepalit (Marksiste-Leniniste e Bashkuar) morën më shumë vota. Megjithatë, asnjëra palë nuk ishte në gjendje të mbante pushtetin për më shumë se dy vjet radhazi. Kritikët argumentojnë se reformat e qeverisë nuk e përmirësuan ndjeshëm rendin politik, pasi qeveria e re karakterizohej gjithashtu nga korrupsioni ekstrem në kufi me kleptokracinë. Në shkurt 1996, Partia Komuniste e Nepalit nisi një kryengritje të armatosur për të zëvendësuar regjimin me një shtet komunist me prirje maoiste. Ky konflikt do të zgjaste për 10 vjet, gjatë të cilëve do të vdisnin më shumë se 12.700 njerëz. Sipas Qendrës së Shërbimit të Sektorit Informal, forcat qeveritare janë përgjegjëse për 85% të vdekjeve të civilëve.

Sipas rrëfimeve të disa zyrtarëve qeveritarë në Nepal, më 1 qershor 2001, princi i kurorës Dipendra, duke u kthyer në pallatin e tij pas një nate jashtë, vrau prindërit e tij, Mbretin Birendra dhe Mbretëreshën Aishwarya, si dhe disa anëtarë të mbretërisë. familje, produkt i një mosmarrëveshjeje familjare. Pavarësisht tentativës për vetëvrasje, Dipendra mbeti gjallë dhe megjithëse ra në koma, ai u shpall mbret në shtratin e spitalit, duke vdekur tre ditë më vonë. Pas vdekjes së mbretit kalimtar, xhaxhai i tij Gyanendra hyri në fron më 4 qershor 2001. Versioni i pranuar zakonisht nga populli i Nepalit është krejt i ndryshëm: vrasja e të gjithë bërthamës së familjes mbretërore do të ishte planifikuar nga ai që më vonë do të ishte mbret dhe i kryer nga i biri i këtij.

Pjesë të konsiderueshme të Nepalit po pushtohen nga rebelimi. Maoistët dëbojnë përfaqësuesit e partive të afërta me pushtetin, shpronësojnë kapitalistët vendas dhe zbatojnë projektet e tyre të zhvillimit. Ata gjithashtu drejtojnë burgjet dhe gjykatat e tyre. Përveç masave shtrënguese, guerilët po forcojnë praninë e tyre për shkak të popullaritetit të tyre midis sektorëve të rëndësishëm të shoqërisë nepaleze, veçanërisht grave, të paprekshmeve dhe pakicave etnike. Kështu, eliminohet diskriminimi në kastë, gratë marrin të njëjtat të drejta trashëgimore si burrat dhe martesat e detyruara janë të ndaluara. Përveç kësaj, maoistët ofrojnë kujdes shëndetësor falas dhe kurse shkrim-leximi.
https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434331

https://da76876658563.therestaurant.jp/posts/32434340

https://da867676987.theblog.me/posts/32434349

https://sa87454.themedia.jp/posts/32434352

https://dar123000.amebaownd.com/posts/32434359